Så var det äntligen dags att slunga honungen. Vi hade förberett så mycket som vi kunde och var väldigt spända på hur mycket honung vi skulle få. Eftersom det är vårt första år med bina hade vi ingen aning. Dessutom är det ett nytt samhälle och vi har bara haft dem under en halv säsong.
Bitömmarbotten hade fungerat utmärkt och det var bara ett tiotal bin kvar i översta lådan så det var bara att ta med ramarna in. När vi först inte fick ut honungen från ramarna trodde vi nog att vi gjorde nått slags fel som säkert alla nybörjare gör men det visade sig snart att det inte bara skulle bli problem med de första ramarna.
|
Slungan och silen är på plats
|
Ställning för att förbereda ramarna för slungningen | | | | | | | | | | | | | | | | | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| | | | | | | |
|
|
Honungen satt som klister i ramarna. Vi vevade och vevade men ingenting hände. Vi började misstänka att vi missat nån detalj i den kinesiska bruksanvisningen till slungan. Daniel berättade då att när han var med och slungade honung på bigården så rann honungen ut ur ramarna, men när vi vände på våra hände ingenting.
|
Skrapar bort vaxlocken på ramarna |
Det gjorde lite ont i hjärtat när en hel sommars arbete för bina att bygga ut celler att fylla honung med bara slets sönder i slungan. Tanken är annars att man ska kunna slunga ut honungen och sätta tillbaka ramarna tomma för att de ska kunna fylla med ny honung eller med sockerlösning som vi ger dem. Istället fick vi använda fantasin och vi fick pressa ut honungen.
|
Såhär vill man INTE att det ska se ut |
Det visade sig att våra bin har samlat in nektar från ljung. Det beror på hur man ser det om det är bra eller inte. Många säger att ljunghonung är den "riktiga" honungen och den bästa att få MEN den är en mardröm att slunga och få ut ur ramarna. Har nu efter läst om folk som slungar sin ljunghonung i bastun för att den ska bli mer lättflytande i värmen. Men vi var envisa och slungade det som gick och pressade ut resten. Vi hade minst elva ramar att slunga men eftersom alla gick sönder som vi slungade tog vi bara sex stycken så att vi hade nån honung att ge tillbaka till bina. De behöver lite honung kvar så att de överlever vintern.
|
Visst kommer det honung men det är sååå trögt |
|
|
|
|
|
|
|
|
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
|
Vi försökte att vara noga med varenda droppe honung. På sex ramar fick vi ut åtta kilo honung! Vi har ju ingen erfarenhet hur det brukar vara men vi tyckte att det var mycket. Resultatet blev 32 burkar fyllda med "riktig" ljunghonung.
|
Tappning av honungen |
|
Färdiga med etikett |
|
Tjejen som har världens största tålamod med sina tokiga föräldrar |
Vi har lärt oss massor om vad vi ska tänka på till nästa år och hur vi ska planera det bättre. Det kanske inte blev massor av honung i år men vi är jätteglada och håller tummarna att bina klarar vintern så vi får träffa dem nästa år också. Vi blev glatt överraskade när vi öppnade kupan och såg bina, mer om det kommer i ett annat inlägg.
Kul att veta att man kan använda ljunghonungen till öl också. Blir det ljunghonung nästa år också ska du självklart få. Läste om ett par grabbar som kör runt i buss och brygger mjöd av honung. Hört talas om dem? De köpte upp några hundra kilo honung av honom som vi köper material hos.
SvaraRaderaKul att läsa om ert honungsprojekt! Önskar vi hade ett liknande här i malaysia, well får väl nöja oss med att lãsa om det istället :-) krama svea från oss. Jonas &Helen
SvaraRaderaFörstår att det måste kännas jobbigt att vara så långt borta från bina ;) Vi har sparat en burk till er som ni kan få när ni kommer hem. Svea är kramad från er!
SvaraRadera